Dönüşüm Geometrisi Matematik Materyali-3 - Ortaokul Matematik - Ortaokul Matematik Dersi Dökümanları

mobiluygulama

6 Ocak 2017 Cuma

Dönüşüm Geometrisi Matematik Materyali-3

Dönüşüm Geometrisi Matematik Materyali-3
8. sınıf konularından ve kazanımlarından olan "Dönüşüm Geometrisi" konusu ile ilgili hazırlanmış , dönüşüm geometrisi konusunun daha kolay anlaşılmasına ve bilginin daha kalıcı olmasına yardımcı olacak bir matematik materyalidir. Bu materyali sizlerde elinizde olan imkanlarla yapabilir , yaptırabilir ve ders anlatımında kullanabilirsiniz. Hatta öğrencilerinize proje ödevi olarak da verebilirsiniz.

MATEMATİK MATERYALLERİ TASARIMI

DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ MATEMATİK MATERYALİ - 3

Malzemeler , Nasıl Yapılır , Ne İşe Yarar ? 

MALZEMELER:

· 1 m2 MDF (1X1)
· 450-500 adet 2 cm’lik çivi
· 2 metre çıta veya ince tahta parçası (eksenler için)
· 1m x 0,3m lik tahta (koordinat sisteminin üzerinde dönmesi için gerekli olan ve duvara askı aparatı ile tutturulan kısım)
· 2 adet askı aparatı
· Siyah elektrik bandı
· 1 adet 5 mm çapında civata ve somun(orjinden geçerek tahtayı, mdfyi ve eksenleri birleştirmesi , zemin ile eksenlerin dönmesini sağlamak için)
İlk olarak 1 m2 lik mdf'nin üzerine 10x10'luk bir koordinat sistemi çizdik.Çizgilerin birleştiği noktalara 400 adet çivi çaktık. Eksenlerin geçeceği bölümleri siyah elektrik bandı ile doğrular oluşturarak dikkat çekici hale getirdik. 2 metrelik çıtalardan 1 metrelik 2 çıta oluşturduktan sonra 2 çıtanın da birleşme noktalarını oyarak iç içe geçmelerini sağladık ve hızlı yapıştırıcı yardımıyla yapıştırdık. Daha sağlam olması için marangozların kullandığı zımbalarla 2 çıtayı birleştirdik. Çıtaların üzerini zımpara ile düzleştirdik ve üzerine sayıları yazdık. Çıta üzerindeki sayıların bulunduğu noktalar da sistemimizde kullanılacağı için çıtaların üzerine de 40 adet çivi çakarak noktaları belirgin hale getirdik. + şeklindeki eksenimizin uç noktalarını 5 mm çapındaki matkap ucu ve matkap yardımıyla deldik. Buraları delmekteki amacımız pim yardımıyla eksenleri mdf zemin üzerine sabitlemekti. Daha sonra eksen uçlarının hizasına gelen mdf üzerindeki en uç noktalara da 4 tane delik açtık. Ardından materyali kullanacağımız sınıfın duvarına 50 cm aralıkla 2 vida yerleştirdik. Materyalin rahat kullanımı için tüm sınıflarda bu 2 vidanın bulunması gerekir ki mdf zeminin arkasındaki tahtayı buralara asabilelim. Son olarak duvara astığımız tahtanın orta noktasından cıvatayı geçirdik ve mdf zemin ile eksenleri de bu cıvatadan geçirerek materyalimizi oluşturduk. Eksen uçlarındaki deliklerden de 4 tane pim geçirerek materyali sabitledik.
Materyali döndürme hareketini göstermek için kullanmak istersek ortadaki cıvatanın somununu gevşetip, pimleri çıkararak ekseni kendimize doğru çekmemiz gerekmektedir. Bu sayede mdf zemin rahatlıkla istediğimiz yöne dönebilir. Civatada somun yerine yay kullanılırsa daha işlevsel olur. Eksenleri çekip tekrar yerine yerleştirmesi daha hızlı olur.
Materyal videomuz aşağıdadır lütfen izleyiniz.

Hazırlayan Matematik Öğretmeni : Kadir Çinar

"Kadir Çinar Öğretmenimize Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz"


VİDEONUN SAĞ ALT KÖŞESİNE TIKLAYARAK KANALIMIZA ABONE OLABİLİRSİNİZ

SİZ NEREDEYSENİZ BİZ ORADAYIZ
SOSYAL MEDYADAN BİZİ TAKİP EDİN
Dönüşüm Geometrisi Matematik Materyali-3 Reviewed by Unknown on 12:15:00 Rating: 5 Dönüşüm Geometrisi Matematik Materyali-3 8. sınıf konularından ve kazanımlarından olan " Dönüşüm Geometrisi " konusu ile ilgi...

Hiç yorum yok: